Freud in Den Haag

En nu ligt er een nieuw plan, een voornemen, een poging tot.. de Haagse Agora.. een plaats waar – zeg ik enigszins grootmoedig – net als destijds een podium, iets van een grondvlak, een subject van spreken en bespreken kan gaan ontstaan. Van hardop denken – met wellicht iets minder censuur – iets gaan uitspreken. Van schrijven.. van musiceren.. van luisteren.. van zwijgen.. van kijken.. van genieten.. wellicht van dansen.. van dichten.. Freud terugbrengen in het culturele gebeuren, iets van een retour. Middels een detour van Lacan, die naar mijn idee Den Haag nooit heeft aangedaan – en veel belangrijker, Den Haag heeft Lacan nooit aangedaan!! Behoudens enkele geraakten..

Wij kwamen laatst een foto tegen van Freud in Den Haag, meer dan honderd jaar geleden, in 1920. Naar ons weten is dit de enige foto van ‘Freud in Den Haag’. destijds was Freud er omwille van een congres van de International Psychoanalytic Association. Kan er iets van Freud en zijn denken/ dromen hier weer present gaan zijn? Behoudens enkele begeisterde analytici, met nadruk op enkele, lijkt het alhier afwezig in de kliniek en de cultuur. Echter, de cultuur is er volop van doordrongen! Onbewuste, taal, drift, passies, geen baas in eigen huis zijn, rebussen, dromen, herhalingen – de dialectiek filosofie en psychoanalyse, de proza en poëzie…

Ik dwaal in mijn gedachten af naar sublimatie, naar iets verheffen! Ons Ik dient verloren te geraken.. Maar ik weet, waar een wil is, de menselijke wil, gaat het Ego naartoe. En hoe dan – we kunnen wel nee zeggen.. want de nee bestaat niet in het onbewuste… hoe verdedigen wij ons hier dan tegen? Een object dient verheven te worden!!

Foto via meisterdrucke.nl


Geplaatst

in

door

Tags: