Möbiusband

De möbiusband is driedimensionele figuur die gevormd kan worden door een langwerpige strook papier 180 graden om zijn lengteas te draaien en de uiteinden aan elkaar te kleven. Zoals in de tekeningen van M.C. Escher subverteert ze onze ruimtelijke logica. Subversie daar draait het om/rondheen.

Subverteren, verdraaien, perverteren…

Op elke willekeurige plaats lijkt ze twee kanten en twee randen te hebben, maar als we onze vinger erlangs laten glijden blijkt er maar één kant en één rand te zijn. De Möbiusband thematiseert en problematiseert op zichtbare en voelbare wijze de naïviteit van binaire tegenstellingen tussen bijvoorbeeld binnen en buiten, liefde en haat, schijn en waarheid. Binnen, buiten, binnenstebuiten, buitenstebinnen; cyclisch; wederkeer… droom en werkelijkheid…

Hiermee zijn wij aanbeland bij de eerste bijeenkomst en het grondvlak, de ontbrekende fundering, van het Haags Agora! Wordt vervolgd…


Geplaatst

in

door

Tags: